nedelja, 8. april 2012

11. in 12. dan: Zadnji izdihljaji Silicijeve doline

V Silicijevi dolini smo že kar nekaj časa, tako da smo se na utrip tukajšnjega življenja že navadili – dolgi delovni dnevi in nekaj malega časa za ostale stvari. No, naš ''delovnik'' je do sedaj zgledal podobno, razlika je le v temu, da smo si čez dan pogledali eno do dve podjetji, preostali čas pa namenili spoznavanju okolice in tukajšnjega življenja ter kulture.
V zadnjih dveh dneh smo si tako ogledali še: NetApp, SAP, Plug and play.
Pri NetApp-u so nas presenetili že ob prihodu. Pa ne z znanjem, temveč z zajtrkom. Postregli so nam super zajtrk, ki je vsem teknil. No, seveda nismo dobili samo zajtrka, ampak je na vrsto prišlo tudi znanje oz. predavanje. Izvedeli smo, da se podjetje ukvarja s shranjevanjem podatkov za stranke in vsem kar pride zraven (varnost podatkov, obnovitev po nesrečah, upravljanje s podatki, ...), ter tudi katera znana podjetja sodelujejo z njimi. Med njimi je glavni uporabnik podjetje Yahoo.
Da ni vse ostalo le pri besedah, so nam nato pokazali še njihov data center (tako kot prej že IBM in Juniper networks). 


Zanimivo je, kako podjetja rešujejo problem hlajenja data centrov. Pri NetAppu to delajo tako, da večino leta (le malo je dni ko to ni mogoče) hladen zrak iz okolice črpajo v data center, vročega pa pihajo v okolje – se pravi, da ne uporabljajo klimatskih naprav, ki bi vroči zrak znova ohladile, kar bi omogočilo ponovno uporabo (tak način bi bil enostavno predrag).
Po zanimivem data centru pa je sledilo še zaključno presenečenje – kosilo. To nam je dalo moči za naprej, ko smo se odpravili na SAP.
SAP je sicer nemško podjetje (v Nemčiji je sedež podjetja), vendar pa se za vsako računalniško podjetje spodobi, da ima prostore tudi v Silicijevi dolini. Pri njih smo imeli na sporedu kar 4 predavatelje. Vsak je obdelal svoje področje, na katerem dela. Tako smo slišali veliko zanimivih stvari o tehnologijah kot npr. Hana (nova generacija rešitev s področja poslovne analitike, ki omogoča poslovanje v realnem času), slišali pa smo tudi nekaj o mobilnih aplikacijah, kjer postaja trg vse večji. Pri zadnjem predavatelju je vse skupaj prešlo kar v debato o različnih tehnologijah današnjega časa.
Za sredo je bilo to zadosti, tako da smo se šli domov spočiti za današnji dan.


Zadnji dan v Silicijevi dolini smo pričeli z ogledom podjetja Plug and play, ki je nekakšen inkubator, kjer se za nekatere vse skupaj začenja. Nekdo ima recimo neko dobro idejo, tukaj pa jo lahko spravi v realnost (recimo da nekoliko lažje kot drugače). Če si res dober in razviješ idejo v nek super produkt, te potem neko večje podjetje lahko tudi odkupi in greš iz inkubatorja delat k njim oz. za njih. Tukaj se sicer nismo zadrževali prav dolgo, saj smo imeli pred sabo še ogled podjetja Airbnb.
Tudi ogled tega podjetja je bil bolj kratek, vendar pa precej zanimiv. Prostor, kjer zaposleni delajo je povsem odprt in vsi uporabljajo Applove računalnike. Videli smo tudi jedilnico, ki je postavljena kar v prostoru, kjer delavci delajo, imajo pa tudi mizo za namizni tenis in druge aktivnosti. Večkrat menda večer preživijo kar v tem prostoru, saj je dovolj velik za kakšno privatno zabavo.
Drugače pa se podjetje ukvarja z rezervacijami prenočišč, in to na malo drugačen način. Če ima nekdo npr. prazno stanovanje in ga hoče za čas odsotnosti (ko gre npr. nekam drugam na dopust) oddati v najem, lahko to javi podjetju Airbnb, oni pa potem to stanovanje oddajajo naprej ljudem (zanimivo pri temu je, da se ljudje in lastnik stanovanja večinokrat sploh ne srečajo oz. spoznajo).

Tukaj se naše popotovanje v Silicijevi dolini zaključuje, vendar naših avantur še zdaleč ni konec...