četrtek, 31. maj 2012

New York - zadnje dejanje naše ekskurzije

Naša zadnja postaja pred prihodom v Slovenijo je bil New York. Prvi stik s tem velemestom ni bil nič kaj prijazen, saj nas je pričakalo mrzlo in deževno vreme, toda naslednji dan je bilo že lepše in odpravili smo se raziskovat znamenitosti. Ker bi bili kot ena velika skupina 17 študentov prevelika, da bi skupaj šli v na vse istočasno smo se razdelili v manjše skupine (od 4 do 6 članov) in tako hodili po mestu. Kljub temu pa smo si vsi ogledali nekatere najbolj znane in zanimive turistične točke.

Empire State Building
Vstop v to mogočno in visoko stolpnico je bil kot tudi v drugih muzejih močno varovan. Kljub temu se je dolgo čakanje v vrsti izplačalo, saj nas je na vrhu očaral prelep pogled na mesto in sončni zahod. V daljavi se je videl tudi Kip svobode, ki slovi kot zaščitni znak New York-a.
Broadway
Slava, blišč, musical - to je Broadway. Nekateri smo si šli ogledati Chicago, ki se ga drži sloves najboljšega musicla desetletja in moramo priznati da nas je res navdušil. Zgodba in ples sta res do zadnje potankosti premišljena in dodelana. To seveda ni edina predstava vredna ogleda, vendar si zaradi pomanjkanja časa nismo uspeli ogledati še katere druge.


Wall Street
Najbrž najbolj osovražena ulica od leta 2008 naprej, ko se je začela gospodarska kriza. Vhod je vse dni skrbno varovan, saj protestniki še vedno vztrajajo in nasprotujejo kapitalističnemu sistemu.
Times Square
Times Square je najbolj zanimiv ko se stemni, saj takrat dobesedno zažari od vseh luči in reklamnih zaslonov po stoplnicah. Krogla, ki s svojim spustom naznani novo leto ni posebno osvetljena, vendar vseeno opazna. S sprehajanjem po Times Square-u se nam je tudi zaključil marsikateri dan v New York-u.Vožnja z gliserjem po reki Hudson
Za odmerek adrenalina nas je empresionirala polurna vožnja po reki Hudson do Kipa svobode. Gliser drvi po reki s hitrostjo 45 milj na uro in v primeru večjih valov pošteno poskakuje. Na poti nazaj (od Kipa Svobode proti mestu) je pogled na mesto prav takšen kot smo ga vajeni iz različnih filmov.
Rockefeller Center
Komercialni center z 19 stolpnicami in s površino 89.000 kvadratnih metrov je bil zgrajen leta 1939 na pobudo družine Rockefeller. Znotraj centra smo si ogledali prostore televizijskega kanala NBC, kjer so nam pokazali tudi studije, kjer snemajo nadaljevanke. Poudarek pa je bil tudi na virtualnih studijih, ki se uporabljajo čedalje pogosteje tudi pri nas. Za demonstracijo smo si ogledali kako pri novicah posnamejo vremensko napoved. Na vrhu stolpnice, ki je postavljena v samo središče Manhattna, se razprostira lep razgled, ki je podoben tistemu iz Empire State-a.Bodies the Exhibition
Razstava, kjer so na ogledu prava človeška telesa (ki so jasno prej pripravljena s posebnih postopkom izsušitve) in poučno razlago kako kak del telesa deluje. Na ogled so postavljene tako mišice, lobanje, čeljusti, in na sploh vsi deli telesa, ki res izgledajo pristno. Razstava se seli tudi po svetu in jo priporočamo, ko bo kdaj v bližini Slovenije ali celo pri nas, tako kot je sedaj.