četrtek, 29. marec 2012

4. dan - padec v znanje Silicijeve doline

Po treh dneh potovanja smo končno dočakali oglede v Silicijevi dolini. Najprej smo si pogledali Stanford, eno boljših univerz v ZDA, nato pa še Intelov muzej.

Po vafljih in palačinkah smo se odpravili v kampus Stanford. Po UCSB (University of California, Santa Barbara), ki nam je bil zelo všeč, smo si ogledali še lepši, boljši in večji kampus. Vse nas je fascinirala urejenost okolice in arhitektura - Hoover tower (postavljen v čast bivšemu predsedniku Herbertu Hooverju, ter ena glavnih atrakcij kampusa), Jordan hall, cerkev, ..., predvsem pa smo dobili občutek, da je tu za vse maksimalno poskrbljeno. Velikost kampusa je primerljiva z velikostjo centra Ljubljane, lahko pa bi tudi rekli, da smo našli mesto, ki je bolj urejeno in predvsem "lepše" od "najlepšega mesta na svetu".


Leta 1996 so v campusu postavili tudi stavbo "Gates Computer Science Building", gradnjo pa je sponzoriral sam Bill Gates. V njej sedaj deluje Slovenec Jure Leskovec, ki pa nam ga žal ni uspelo dobiti.
Ogled smo tako zaključili navdušeni in ni nas bilo malo, ki bi si v naslednjem življenju želelo študirati prav tukaj, na Stanfordu. Še nekaj utrinkov z ogleda:
Po ogledu Stanforda smo se, kot že rečeno, odpravili proti Intelu (ravno preden smo tja prispeli smo lahko videli tudi sedež podjetja Yahoo). V Intelu nas je sprejel vodič, ki nam je nato v 2 urah povedal in pokazal veliko zanimivih stvari. Razložil nam je kako se je vse skupaj začelo in nato kako se je podjetje razvijalo ter kako so se razvijali njihovi procesorji. Razložil je tudi, kako pomembna je čistoča pri sami izdelavi procesorjev. V ta namen je pokazal obleko, ki se v teh prostorih uporablja - v obleko se je bilo možno tudi obleči, nastala pa je tale fotka:


Kljub zanimivi predstavitvi je bil ogled, sicer zanimivega muzeja, na žalost vse kar smo lahko videli. Vstop v prostore, kjer se odvija razvoj in vse ostalo, žal ni dovoljen (v majhno tolažbo nam je lahko le to, da tudi naš vodič nima pravice neomejenega gibanja po prostorih). Ogled smo tako zaključili z naslednjo mislijo Roberta Noyca (enega izmed dveh ustanoviteljev podjetja Intel): "Don't be encumbered by history. Go off and do something wonderful."


Na koncu seveda nismo izpustili priložnosti za slikanje pred vhodom v podjetje Intel.


Toliko za danes, v prihodnjih dneh pa nas čaka še več zanimivih predstavitev. Za jutri lahko povemo to, da se odpravljamo v San Francisco, kjer nas čakata dva ogleda. Kaj točno si bomo pogledali pa izveste jutri prav tukaj.
Se beremo ;)