nedelja, 1. april 2012

5. in 6. dan: Eksplozija Silicija

Še vedno smo v prvem tednu našega potovanja. Sicer smo že nekoliko utrujeni od povsem natrpanega urnika, vendar pa nas vrsta doživetij drži pokonci. Tako smo si v zadnjih dveh dneh pogledali kar štiri podjetja. To so: SAS, Hyperink, Apple in Google.V četrtek sta bili na sporedu podjetji SAS (podjetje, ki je na sceni že od leta 1976) in Hyperink (ki pa je startup). Iz hotela smo se po zajtrku odpravili proti San Franciscu (domačini mu rečeje tudi "Frisco"), kjer so prostori obeh podjetij. Mesto samo je zelo prijetno, neprijetno pa je iskanje parkirnega prostora za kombi, s katerim se prevažamo okoli. Lahko bi rekli da so razmere še slabše kot v Ljubljani. Ko smo končno parkirali, smo se peš odpravili do SAS-a, kjer nas je čakala predstavitev podjetja.
Podjetje sta nam predstavila dva gospoda, ki sta se res potrudila. Na internetu sta med drugim zbrskala nekaj novic o Sloveniji in nam jih prebrala. Tako smo bili spet na tekočem kaj se dogaja pri nas doma. Nato sta nam povedala, da ima podjetje preko 200 različnih produktov (programov), vsi pa so namenjeni delu s podatki. Te hočejo spraviti v tako obliko, da bodo v čimvečjo pomoč pri odločanju. Izvedeli smo tudi, da trenutno nimajo prave konkurence.


Po prihodu v prostore podjetja Hyperink se je spontano začel pogovor z zaposlenimi, začutiti je bilo pravo »startup« energijo in vzdušje. Pogovor je potekal precej neformalno, kjer smo dobili informacije iz prve roke kako dobiti idejo za ustanovitev podjetja/startupa, ter kakšne so najpogostejše pasti, ki čakajo vse ustanovitelje mladih podjetij. Zaposleni so večino že izkušeni razvijalci in managerji iz večjih uspešnih računalniših podjetij, ampak so se odločili, da je njhova ideja vredna več kot bi jo ovrednotili nadrejeni večjih podjetij.
Zvečer je sledil kratek sprehod po centru mesta San Francisco in zaslužen počitek ter priprava na naslednji dan.

Že zgodaj zjutraj smo bili dogovorjeni na Apple-u s Slovencem Urošem Prestorjem. Apple normalno ni odprt za zunanje obiskovalce, vendar se je Uroš prijazno odzval naši prošnji in nas povabil na zajtrk v njihovo jedilnico. Pogovor je potekal o različnih filozofijah in vizijah velikih podjetij in startupih. Apple kot zagovornik stare šole načina dela prisega na tesno povezanost lastnega razvoja strojne in programske opreme. Zelo se zavzemajo za zasebnost njihovih uporabnikov. Uroš nam je tudi predstavil trenutne razmere v Silicijivi dolini, kako potekajo razmerja med startupi in velikimi podjetji ter kako poteka denarni tok in več.
Takoj ob prihodu v Googleplex nas je impresionirala velikost celotnega campusa, saj je velik kot manjša vas, vendar z velikimi stavbami. Sprejel nas je Slovenec Andrej Cedilnik, zaposlen na oddelku za razvoj GoogleTV.Razkazal nam je večino zunanje okolice Googleplexa in predstavil tudi Googlov pogled na Silicijevo dolino. Seveda nas je vse zanimala njegova pot do zaposlitve v Googlu, ki jo je rade volje delil z nami. Po obhodu nas je Andrej zapustil in naš ogled je prevzel Žiga Mahkovec, ki je že peto leto zaposlen v tem podjetju. Peljal nas je v notranje prostore in nam posebej predstavil njegov oddelek Google Search (features). Žiga je aktivno sodeloval na zadnji tehnologiji Google Instant, ki rezultate izpisuje v času pisanja. Tudi on nam je transparentno predstavil svojo pot do Googla, ki se je prav tako začela na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.Tako Andrej kot Žiga sta poudarila, da je inženir vedno na prvem mestu, saj je v Googlu zaposlenih več kot 60% inženirjev. Občutiti je bilo drugačen življenski slog, saj je delo v Googlu več kot le zaposlitev. Zaposleni imajo možnost sprostitve in rekreacije med delovnim časom v samem Googleplexu, prav tako je poskrbljeno za hrano in pijačo. V dar smo prejeli risbo Plečnikovega tromostovja v Ljubljani, ki se je pojavila na osnovni strani njihovega iskalnika 23. janurja 2012 (imenovano Doodle). 

Po ogledu smo se nekateri odpravili v Oakland (Oracle Arena) na košarkarsko tekmo lige NBA med domačini Golden State Warriors in New Jersey Nets. Na našo žalost je zmagalo gostujoče moštvo s 100:102. Med samimi prekinitvani je bilo poskrbljeno za zabaven program.Sedaj bomo za vikend v San Franciscu, kjer si bomo med drugim ogledali Golden Gate Bridge in šli na Twin Peaks. To bo sicer vikend za sprostitev, kljub temu pa se bomo javili tukaj prek bloga – seveda šele ob koncu vikenda, do takrat pa uživancija...nočno življenje v barih in ogledi čez dan bodo super.