sreda, 18. april 2012

21. dan: Hoover Dam

Po sproščujočih dnevih v Las Vegasu smo pot nadaljevali do Hoover Dam-a, kjer nas je čakalo neprijetno presenečenje, saj je dvigalo, ki vodi v najnižje ležeče prostore bilo okvarjeno in smo bili prikrajšani za vodeni ogled generatorjev električne energije.


Kljub temu pa smo od ustrežljivih vodičev dobili veliko informacij o sami zgodovini te elektrarne, tehnoloških inovacijah na področju pridobivanja električne energije in gradnji tega gradbeno zelo zahtevnega objekta za tiste čase. Ogledali smo si tudi video, ki je lepo prikazal, kako so najprej uredili prometno infrastrukturo, da so sploh lahko začeli graditi jez in naselje.
Jez se nahaja na reki Kolorado na meji med Nevado in Arizono. Z električno energijo oskrbuje 1.3 milijona in ščiti pred poplavljanjem reke.

Projekt je bil končan v petih letih (gradnja je potekala od leta 1931 do 1936), kar je dve leti hitreje od načrtovanega roka in še nižjimi stroški kot so bili prvotno predvideni (Slovenci bi si ta projekt lahko vzeli za zgled glede na današnje izvajanje projektov!). Na jezu je naenkrat delalo največ 5500 ljudi in celi dve leti so delavci samo ulivali beton.
Po zaključenem ogledu smo odšli še na most, kjer smo si z višine ogledali to mogočno gradbeno strukturo, ki še danes navdušuje.


Kot turistična točka je Hoover Dam premišljeno zasnovana, saj je odlično poskrbljeno za parkirišča in poti, ki vodijo do objektov ob elektrarni.


Po ogledu smo se odpeljali v Flagstaff (Arizona), kjer nas je pričakalo mrzlo vreme z veliko snega in ledu. Peljali smo se po avtocesti, ki se nahaja na 2300 m nadmorske višine. V motelu Super 8 smo prespali in si nabrali novih moči za ogled Grand Canyona.