sreda, 25. april 2012

23. in 24. dan: Krater in park

Kljub dejstvu, da nas je ta dan čakala dolga pot (več kot 7 ur vožnje) do Yucca Valley-a smo malo krenili s poti in obiskali znan meteorski krater v Arizoni. Njegova posebnost je, da se ga v celoti vidi, saj so nekateri kraterji tako veliki kot cela pokrajina in jih je kot celoto možno videti le z vesolja.


Barringer-jev krater ima premer 1,2 km in je star 50.000 let. Znanstvenik Barriner je 26 let raziskoval nastanek kraterja, vendar je šele po več kot 20 letih dokazal da gre za meteorski krater, ne pa vulkanski. Daniel Barriner je kmalu zatem umrl, njegovi potomci pa so uspeli zaščititi ta naravni zaklad in sedaj je že mnogo let na tem mestu muzej in zaščiteno območje.
Zanimivo je, da se največji deli meteorja, ki pade na zemljo, vedno nahajajo nekaj kilometrov stran od kraterja. Ob trku namreč nastane močna eksplozija, ki povzroči, da deli meteorja odletijo daleč po pokrajini.


Po ogledu smo nadaljevali pot do Yucca Valley-a, kjer smo si odpočili od dolge in naporne vožnje.

Naslednji dan smo se odpeljali do Joshua Tree Parka, ki se nahaja precej blzu Yucca Valley-a. Kljub temu pa nam z vročino ni bilo prizanašeno, saj je temperatura v senci močno presegla 30 stopinj. Vseeno pa smo nekateri plezali po vročih naravnih skalnih skulpturah, ki predstavljajo izziv rekreativnim plezalcem, saj ni očitne in lahke poti do vrha. Oprijem je bil fantastičen in tako smo z lahkoto prišli do točk kjer so lahko na račun prišli tudi rekreativni fotografi.Po odhodu s parka smo se odpeljali do prav tako poletno vročega Palm Springs-a, kjer smo tudi prespali. Osvežili smo se v velikem bazenu, zvečer pa ogledali center kraja in zabavali dolgo v noč. Zjutraj pa si privoščili zajtk ob bazenu.